Det blev en midsommar med sol, trots allt! Och dans kring midsommarstången, fika utomhus, lunch med Calles föräldrar, bouleturnering och enkel middag med efterrätt vid midnatt. Rebell-Charlottan hälsar att det var en väldigt fin midsommar, även om bouleturneringen gick åt skogen. Vad hände? Jag brukar ju vara grym på boule! I alla fall när man spelar på en plan grusplan och uppenbarligen inte på en skumpig gräsmatta.

Årets bidrag till fikan på Lagmansgården blev en enkel men ack så god flädercheesecake som jag hittade recept på hos Mary. Jag skippade flädergelén på toppen och garnerade istället med ett gäng jordgubbar.

Flädercheesecake
ungefär 10 bitar

150 gram digestivekex, krossade

70 gram smält smör

5 gelatinblad

500 gram kesella, 10%

5 dl crème fraiche, 34%

2 dl strösocker

2 dl flädersaftkoncentrat

1 vaniljstång

jordgubbar

mynta

Smält smöret och blanda med de finkrossade digestivekexen. Tryck ut i botten av en (smord) springform*, packa det ordentligt och grädda mitt i ugnen, 100° i 10 minuter. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda med kesella, crème fraiche, strösocker och flädersaftkoncentrat i en kastrull. Värm långsamt och rör om ofta så att det inte bränner. Lägg under tiden gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Dra kastruller från värmen när det börjar koka, krama ur gelatinbladen och blanda ner i smeten. Ställ kastrullen med smeten i ett vattenbad. När den har svalnat och är rumstempererad, häll smeten i springformen och täck med plastfolie. Ställ i kylskåp över natten. Precis innan servering – skär runt kanterna i springformen med en kniv så att det blir enkelt att ta bort springformens kant. Garnera med jordgubbar och eventuellt lite mynta.

*Det har hänt mig att springformen läcker, och det är ju sådär kul. Om du behöver – kläm fast ett bakplåtspapper i springformens botten!