Jag befinner mig i Skåne för två dagars häng med mina föräldrar och kvalitetstid med Isbjörnen. Underbart. Till middag fick jag blomkålsstuvning (tjoho!) och resten av kvällen har vi spenderat i soffan med varsin kopp te. Det är fint att vara nere!

Håll till godo med den här all-over-the-place-bilden (jag har varken ork eller tålanmod att leka mästerfotograf) på en riktigt god gratäng-historia som jag hittade hos Pernilla (som har varit i Sågymra sedan mitten av april, så märkligt för jag kan nästan SVÄRA på att jag såg henne på Håkan Hellström-konserten i lördags) – någon sorts mexikansk röra i botten och potatismos och riven ost ovanpå. Win-win-win-situation!

Bönröra och potatistäcke

4 portioner

2 vitlöksklyftor

1 grön paprika, tärnad
1 röd paprika, tärnad
1 burk krossade tomater
1 tsk starkt chilipulver
2 msk tacokrydda
1 burk konserverad majs (325 g), avrunnen
1 burk konserverade kidneybönor (215 g), sköljd och avrunnen

1 stjälk selleri, skivad

(vi tillsatte även lite tackryddad sojafärs!)

800 g potatis

1 dl mjölk/grädde

en stor klick smör

salt, nymald vitpeppar
1 dl riven, stark ost

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och koka potatisen tills den blir mjuk. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs vitlök, selleri och paprika tills de är lite mjuka (men fortfarande har tuggmotstånd!). Tillsätt krossade tomater, chilipulver, tacokrydda, majs och kidneybönor (och eventuellt sojafärs). Låt allt koka upp och sjuda i ca 10 min. Häll bönröran i en smord, ugnssäker form. När potatisen är färdigkokt – häll av allt vatten och mosa med en potatisstöt. Tillsätt mjölk/grädde, smör, salt och vitpeppar. Rör ihop moset och klicka det över bönröran i formen. Strö riven ost över potatistäcket och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter.