Om ni bara ska äta pasta en gång det här året (varför man nu skulle vara så galen…) ska ni prova det här varianten med kronärtskocka, zucchini och tomat. Inte sådär gräddtung som många andra såser utan snarare frisk och lite syrlig. Tack Sara för receptet!

Pappardelle med grönsaker och örskum

4 portioner

500 g pasta

1 burk kronärtskockor

1 vitlöksklyfta

10 st romanticatomater

1 st zucchini

0,5 citron, skalet

1 msk balsamvinäger

0,5 dl färska örter

1 dl matlagningsyoghurt

2 dl lätt crème fraiche

1,5 dl basilika

0,5 st vårlök

2 dl mineralvatten

2 dl mjölk

havssalt, nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva tomaterna, vitlöken och basilikan. Skär zucchinin i långa strimlor och hacka de färska örterna. Bred ut allt i ett ugnssäker form och ringla över två matskedar av olivoljan. Pressa den halva citronen, sila bort kärnorna och häll saften över grönsakerna. Smaka av med några droppar balsamicovinäger. Häll bort vattnet från kronärtskockorna, blanda med resten av grönsakerna. Salta och peppra. Rosta grönsakerna i ungefär en kvart. Koka pastan och gör basilikaskummet under tiden. Strimla vårlöken fint. Mixa youghurten och crème fraichen med vårlök och basilika med stavmixer tills det blir en puré. Tillsätt lättmjölken och mineralvattnet och mixa till ett skum. Smaka av med salt och peppar. Blanda grönsakerna med pastan och servera med basilikaskummet. Ringla en skvätt olivolja över och garnera med basilika (och riven parmesan, såklart!).