Det var några som frågade efter recept på de vegetariska kåldolmarna som vi åt förra veckan och det ska ni såklart få. Kåldolmar är ju något av det bästa som finns i matväg, och det bäst är att man kan fylla med nästan vad som helst. True story.

Det är inte så besvärligt att göra som många verkar tro, men något som jag har märkt är hur viktigt det är att kålbladen är tillräckligt mjuka. Vanligtvis brukar jag lägga ner hela kålhuvudet i en stor gryta och sedan plocka bort bladen efter hand men sist plockade vi av bladen först och förvällde sedan i en kastrull. Vi hade ett ganska litet vitkålshuvud så det kan vara lite pilligt att få bort bladen men håll ut. Det går.

Det här receptet brukar vi utgå från, men man kan ju fylla med nästan vad som helst. Just dinkel tycker jag är bra att ha i dock, för det gör det hela lite matigare. Finhackade morötter, selleri, palsternacka, rotselleri… det mesta fungerar. Skär bort den tjocka nerven i mitten av bladet innan ni rullar, annars blir det svårt. Och lägg för guds skull inte på för mycket fyllning, då blir det också jobbigt. Se till att packa dolmarna hårt i formen för då håller de ihop utan att behöva använda tråd eller tandpetare. Och, viktigast av allt, nästan – se till att ösa dolmarna med skyn i formen. Det gör jag flera gånger under tiden de står i ugnen. Bäst av allt är att göra kåldolmarna dagen innan tycker jag, och sedan värma på i ugnen tills de får gyllenbrun färg precis innan servering.