En av mina favorittårtor, alla kategorier – Pinocchiotårtan från Sju sorters kakor. En riktig klassiker! Ingen gör den lika bra som min mamma såklart, men vill ni prova (klart ni vill!) gör ni såhär:

Pinocchiotårta

12 bitar

75 g smör

2 dl florsocker

5 äggulor

1,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

4 msk mjölk

5 äggvitor

2 dl socker

35 g mandelspån

vispgrädde + bär

Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30*40 cm. Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten. Vispa vitorna till ett hårt skum, vänd ner sockret och vispa i några minuter till. Bred marängen över smeten i formen och strö på mandelspånen. Grädda bottnen i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, vilket borde ta ungefär 20 minuter. Låt kakan svalna något och lossa den sen från pappret. Dela mitt itu på tvären. Vispa grädden och bred på ena bottnen med marängsidan uppåt. Strö över valfri frukt eller bär (min mamma har alltid mandarinhalvor!) och lägg på den andra bottnen med marängsidan uppåt. Skär tårtan med vass kniv.