Jag är väldigt bra på att planera veckomatsedlar, handla och sedan… laga något helt annat. Just därför har jag slutat med att handla mat för en hel vecka eftersom jag vet att det finns en risk att något av det blir liggandes och sedan måste slängas. Vi åker och storhandlar någon gång i månaden och då bunkrar vi med krossade tomater, linser och annat som är bra att ha hemma, men resten av tiden handlar vi mat när det behövs. Kanske inget som fungerar för en småbarnsfamilj men för oss som bara är två fungerar det alldeles utmärkt. Och om man är lite förutseende och planerar mat efter vad som är i säsong och vad som är extra billigt i butiken just den här veckan (vår lokala Coopbutik brukar ha fina erbjudanden på ekologiska varor!) går det att komma ganska billigt undan ändå. På tal om matpriser och ekologiska varor borde alla gå in och läsa Emmys kloka inlägg om ämnet.

Istället för att skriva ner en veckomatsedel har Ann-Louise börjat sammanfatta vad det blev för mat i veckan. Kul idé tycker jag, och perfekt för mig som uppenbarligen inte kan följa en veckomeny utan att gå bananas. Hur som helst, såhär gick det för oss den här veckan:

I måndags jobbade jag sent så Calle fixade maten, en kreolsk gryta som är en såndär gammal klassiker som har hängt med sedan urminnes tider. Calle åt den med fläskfilé och korv och till mig hade han gjort en variant med quornbitar och (massor med) extra cornichons och syltlök.

Auberginegryta med linser och paprika.

I tisdags var jag ledig så jag lagade en indisk gryta jag hittade i senaste numret av Buffé. Ungsrostad aubergine, linser, massor med kryddor och yoghurtsås. Himmelskt. Återkommer med recept!

I onsdags gick vi till thairestaurangen runt hörnet och åt middag eftersom vi har oljat golvet i vår lägenhet och det luktar alldeles abominabelt. Vi beställde båda pad thai, som vi nästan alltid gör när vi är där.

I torsdags var Calle på kick-off med sitt nya jobb och jag låg och snuvade på soffan (men HUR är det möjligt att vara förkyld igen efter vinterns förkylningsbonanza?!). Till middag blev det en av mina favoriträtter – broccoligratäng med ädelost. Perfekt middag som nästan är godare dagen efter.

Vanligtvis äter vi pizza på fredagar men efter en mindre, erm, pizzaöverdos förra helgen (möjligtvis den enda nackdelen med att ha pizzadeg i frysen…) gjorde vi istället en tacogratäng kryddad med hemmagjord tacokrydda och adobo och sedan toppade vi gratängen med purjolök och crème fraiche med smak av paprika och chili. Vid sidan hade vi jalapeno, majs och en slät mexikansk salsa vi köpte i NYC.

Igår låg jag på soffan ungefär hela dagen eftersom förkylningen än så länge inte har velat ge med sig. Till lunch festade jag till det med varma mackor (ketchup, västerbottensost och lök i smörgåsjärn, vinnande kombination) och till middag åt vi pasta med champinjoner och parmesanost. En riktigt klassiker i det här hemmet.

Idag är det söndag och kvällens middag blev en av mina favoritsoppor – Karins rostade paprikaskoppa. Comfort food på hög nivå och den i kombination med en film blev en bra avslutning på veckan.