God morgon! Jag kollar femmilen, planerar årets odling (återkommer i den frågan) och ligger just nu nerbäddad på soffan och njuter av en lugn och stilla söndagsmorgon. Den här stunden ska jag komma ihåg om några timmar när vi tittar på hockey hemma hos min storebror för både han och Calle har en tendens till att bli lite, eh, upprörda och nervösa när det vankas stora sportevenemang som det här. Men oj, vad spännande det ska bli! Heja, heja!

Jag håller med Hanna, det finns inget bra namn att översätta fritters med så jag bestämmer att vi i Matrepubliken kallar de små godinarna för plättar. Ok? Håll nu inte på att gnälla om att ingredienslistan är “lång” för den gubben går jag inte på. Det mesta är kryddor och det hela går på ett kick att röra ihop.

Purjolöksplättar à la Ottolenghi och Hanna

2 portioner + matlåda

450 g trimmad purjolök

5 schalottenlökar, finhackade

1 röd chili, strimlad

25 g persilja (jag köper oftast den frysta varianten)

1 tsk mald koriander

1/4 tsk gurkmeja

1/4 tsk kanel

1 tsk socker

0,5 tsk salt

1 äggvita

120 g siktat dinkelmjöl

1 msk bakpulver

1 ägg

1,5 dl mjölk

olja och en klick smör att steka i

Skölj av purjolöken och strimla fint. Sautera med den finhackade scharlottenlöken i olja i ungefär tio minuter tills löken har blivit mjuk. Häll över i en stor bunke och tillsätt kryddor och finhackad chili. Vispa äggvitan till ett inte allt för hårt skum och vänd ner det i lökblandningen. Blanda mjöl, bakpulver, ägg och mjölk i en annan bunke och blanda ner smeten i lökblandningen. Värm olja i en stekpanna, fördela smeten så det blir lagom stora plättar. Stek i någon minut på varje sida tills de är gyllenbruna och krispiga. Håll varma i ugn medan du steker resten av plättarna. Servera med en stor sallad och tabasco.