Mina. Vader. Huga, säger jag bara. Att vara sjuk i ungefär hela december är knappast en bra uppladdning inför en skidsemester, kan jag meddela. Nåväl, med frekventa pauser i backen (alla behöver ju värma upp sig med en, erm, varm choklad lite då och då) kan jag överleva lite träningsvärk den här veckan.

Jag har nog aldrig följt ett recept på lasagne. Någonsin. Snarare kör jag man-tager-vad-man-haver-principen och slänger ihop lite vad jag känner för. Den här gången hade jag rucolasallad, spenat och keso som låg och skräpade i  kylskåpet och de gjorde jag en liten röra på istället för att göra bechamelsås. Det hela toppade jag såklart med – wait for it – västerbottensost. Svårt att räkna ut, jag vet.

Lasagne nr 325345345345

4 portioner + matlåda

600 g quorn- eller nötfärs

2 gula lökar

2 stora vitlöksklyftor

1 liten röd chili

2 dl rödvin

nästan 1 dl tomatpuré

1 burk cocktailtomater

1 burk krossade tomater

salt, nymald svartpeppar

grönsaks- eller kalvfond, någon matsked

tabasco, några skvätt

500 g keso

1 påse rucolasallad

1 påse bladspenat

1 vitlök

salt, nymald svartpeppar

lasagneplattor

riven västerbottensost

Gör såsen först – stek lök, vitlök, chili och färs. Häll på resten av ingredienserna och låt småkoka så länge du bara kan, gärna en timme eller så. I en annan panna – stek rucolasallad och bladspenat i lite smör, riv i en vitlöksklyfta och salta och peppra. Blanda i en skål med keso och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 225° och plocka fram en stor form och smörj med lite olja. Lägg sås på nedersta lagret, lägg på lasagneplattor och lägg sedan på ett lager keso-rucola-spenat-blandning. Upprepa så många gånger det går innan formen är full. Toppa lasagnen med stora mängder riven västerbottensost, skjuts in i ugnen – ungefär 20 minuter. Lasagne är ju klart godast dagen efter så låt den svalna och ställ den i kylen över natten om du har tid med det. Annars – ät direkt, gärna med rivna morötter (med pressad citron på, såklart!) och en enkel sås på crème fraiche, riven parmesanost och riven vitlök.