Idag har jag tagit mig igenom årets första träningspass och med tanke på förkylning i nästan hela december, julfriande, nyår, vin, snaps och en och annan påse chips känns det som en bedrift. När jag kom hem gjorde jag ännu en träskgrön juice i råsaftcentrifugen och den här gången blev det en riktig kylskåpsrensare med morot, ingefära, äpple och selleri. Och just det, en gammal citron en bortglöm blodapelsin slängde jag också ner! Den här maskinen är ju perfekt när det kommer till ett av mina mål – att slänga mindre mat.

Men, nu var det misslyckade, träskgröna (nåja, nästan i alla fall) västerbottenkex vi skulle prata om. De här små godingarna skulle jag slänga ihop lite snabbt och lätt dagarna innan nyår men istälet för att få en fin, fast deg fick jag en smulig, torr deg. Vet inte vad som hände där, men det kan ha något att göra med att jag kanske, eh, slarvade lite vid något av momenten. Ni får originalreceptet så får ni prova själva, för goda är de kan jag lova. Receptet kommer från Västerbottensostens alldeles egna hemsida.

Västerbottenkex med basilika

lite oklart hur många det blir…

4 dl riven Västerbottensost

2 dl basilikablad

100 g smör, rumsvarmt

3,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa snabbt osten och basilikabladen till en grön massa. Tillsätt smöret, mjölet och bakpulvret och blanda snabbt ihop till en deg. Kavla ut på mjölad bakyta så att degen blir ungefär 1 cm tjock och stansa ut kakor med hjälp av valfri pepparkaksform. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.