Julkänslan är slut, firandet är över och vi åker hem till Göteborg lite senare i eftermiddag. Efter en vecka borta från hemma ska det bli alldeles underbart att komma hem till lägenheten, min egen säng och lite rutiner igen. Vi har dessutom en helt oplanerad helg framför oss och jag ser fram emot att göra precis ingenting alls.

Förslag på vad ni kan göra med era julmatsrester har jag icke, men däremot sitter jag inne med ett recept på en riktigt fin brysselkålsgratäng som vi gjorde på landet för några dagar sedan. Kål, alltså. Något av det bästa som finns i matväg. Receptet har Bibbi klippt ut från en tidning, vilken är jag lite osäker på.

Brysselkålsgratäng

4 portioner

500 g brysselkål, helst färsk

1 gul lök

1 dl hackad dill

2 dl vispgrädde

2 ekologiska ägg

2 dl riven cheddar

1 ekologisk citron, rivet skal

salt, nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort det yttersta bladet från brysselkålen och dela på hälften. Strimla lök och varva i en smord ugnsfast form tillsammans med brysselkålen och dillen. Rör samman grädde och ägg, salta och peppra. Häll i ugnsformen. Toppa med riven ost och grädda i mitten av ugnen tills gratängen har fått en fin färg, det tar ungefär 15-20 minuter. Toppa med rivet citronskal precis innan servering.