Med två dagar kvar till julafton måste jag säga att vädret är något tveksamt. Stormvindar, regn från sidan och grått, grått, grått vart man än tittar. Inte exemplariskt julväder i min bok, om man säger så. Vi kom till landet i fredags kväll och idag ska Calle och hans svåger Johan göra revben. Eller rävben, som Calle trodde att det var tills han var typ 14 år. Ja, precis. Rävben. Han förstod inte alls hur man fick dem att sitta ihop och ligga sådär bredvid varandra som de gör, vilket jag tycker är lika roligt varje gång han berättar det.

Det här året har Calles mamma Bibbi gått all in när det kommer till vegetarisk julmat. Jag har blivit bortskämd med massor av godsaker, och imorgon när vi firar lillejulafton har jag fått en alldeles egen variant på julskinka – en senapsgriljerad rotselleri. Hurra! Receptet kommer från min nya favorit-mattidning Mer Smak.

Senapsgriljerad rotselleri

8 portioner

1,5 kg hel rotselleri

1 msk olivolja

0,5 tsk salt

2 msk dijonsenap

1 msk sirap

1 ägg

1 dl hackad bladpersilja

1 dl ströbröd

Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort skalet och lägg rotsellerin i en ugnsform. Ringla över olivolja och salta. Baka i ugn tills den är mjuk rätt igenom, det borde ta ungefär 2 timmar eller så. Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Blanda senap, sirap, ägg och finhackad persilja. Bred blandningen på rotsellerin, strö över ströbröd.Griljera i mitten av ugnen tills ytan är gyllene, det tar ca 10 minuter.