Att säga att jag är pigg är en överdrift. För-nyårsfirande tar på krafterna men ack så trevligt vi hade det igår! Mycket skratt, lite tårar och ett hejdundrande tolvslag med tomtebloss, Ring klocka ring och högtidligt in-skålande av det nya året. Vi åt som vanligt otroligt mycket god mat (recept kommer!) och amuserna var alldeles ljuvliga.

Men, på varmrättsfronten intet nytt. Konceptet potatis, sås, rödbetsbiffar och/eller köttbit tillämpades även i år och ack så gott det blev. Jag höftade ihop en rotfruktsgratäng i små portionsformar som blev riktigt god – perfekt att förbereda, dessutom.

Rotfruktsgratäng

6 portionsformar

1 morot

1 bit rotselleri

2 palsternackor

4 potatisar

2 dl grädde, kanske lite mer

2 dl mjölk

västerbottensost, riven

salt & nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva rotfrukterna i tunna skivor. Lägg allt i en kastrull och fyll på med mjölk och grädde så att allt är täckt. Koka på låg värme tills rotfrukterna är mjuka, det borde ta ungefär 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Smöra formarna, fördela rotfrukterna och strö över riven ost. Grädda i ca 15-20 minuter tills gratängerna har satt sig. Ta ut och låt vila lite innan servering.