När Calles mormor levde bakade vi alltid pepparkakor tillsammans med henne. Hon vaktade spisen, Calle kavlade deg och jag tryckte ut grisar för glatta livet. Those were the days. Nu är det bara jag och Calle kvar, och ikväll är det dags. Degen står i kylen (recept hittar ni här) och jag ska alldeles strax leta fram pepparkaksformarna som vi fick ärva efter henne.

Vi har hunnit med att göra en hel del annat i julbaksväg – När Malin var här senaste bakade vi julgodis ungefär hela dagen (och åt så mycket deg att vi hamnade i någon sorts matkoma innan maten) och en av sakerna Malin gjorde var saffransknäck. Jag hade tänkt att det skulle bli sådär guldigt gula (som allt annat som innehåller saffran) men icke…

Saffransknäck

massvis

2 dl ljus sirap

2 dl socker

2 dl grädde

1 pkt saffran

Mortla saffran med lite socker, blanda med resten av ingredienserna i en kastrull. Koka upp, rör om och sänk värmen lite när det börjar koka. Knäcken ska bli ungefär 125 grader, häll sedan upp i ett tomt gräddpaket (eller mjölkpaket eller något annat med hällpip) och häll upp i knäckformar. Låt svalna och förvara i lufttät burk.