Såhär i juletid (och förkylningstid, som ni vet…) är det inte så dumt att trycka i extra vitaminer i sånt där som man äter ganska ofta. Som hommous, till exempel – min standardlunch när fantasin tryter. Ibland gör jag den precis som vanligt, ibland gör jag med en massa citron och ibland gör jag som idag och mixar i apelsinskal och apelsinjuice.

Apelsinhommous

1 portion + lite att spara till senare

1 burk ekologiska kikärter

1 msk olivolja

2 msk tahini

1 stor klyfta vitlök

1 ekologisk citron, skal och saft

2 små ekologiska apelsiner, skal och nästan all saft

ev vatten att späda ut med

chilipulver

paprikapulver

Blanda allt i en blender (alt blanda i en skål och mixa med stavmixer). Låt stå kallt en liten stund innan servering, häll på en skvätt olivolja och pudra över lite paprikapulver precis innan du ska äta.

Som vanligt vid den här tiden på året tänder jag ljus (massor och varje dag) och lyssnar så mycket på julmusik att Calle Grinchen Ljungblad blir tokig varenda gång Ella Fitzgeralds variant av Jingle Bells sätter igång. Och just det, vet ni? I år ska vi ha en gran! En såndär spinkig variant, och gärna en lite sned för jag är en sådan som tycker synd om alla julgranar som ingen vill ha bara för att de inte är helt perfekta. Återkommer med bildbevis så fort vår lille kompis har kommit innan för dörren. Trevlig helg!