I helgen lagade vi indisk mat, vilket vi tyvärr gör väldigt sällan (bortsett från den här grytan som vi gör lite då och då). Som utgångspunkt hade vi ett recept från Jamie Oliver som jag sedan vegetarifierade – i originalreceptet ska det vara lamm men jag gjorde istället med blomkål. Funkade alldeles utmärkt, kan jag meddela.

Rogan Josh med blomkål

2 portioner + 2 matlådor

1 stort blomkålshuvud

2 cm färsk ingefära, riven

4 vitlöksklyftor, ganska små, rivna

1 tsk gurkmeja

4 msk yoghurt

1 tsk svartpeppar, grovmalen

3 rödlökar

2 röda paprikor

2 röda chilifrukter, ganska stora

0,5 msk grön kardemumma

0,5 msk hel nejlika

1 kanelstång

1 msk korianderfrö

2 små torkade, röda chilifrukter

2 tsk paprikapulver

500 g krossade tomater

0,5 tsk salt

1 burk kikärter

Dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Blanda ingefära, vitlök, gurkmeja, yoghurt och svartpeppar och häll allt i en påse tillsammans med blomkålen. Blanda ordentligt så att all blomkål blir täckt. Sätt ugnen på 170°. Dela löken, paprika och chilifrukterna i mindre bitar och lägg i en mixer. Mixa ordentligt tills du har en såsliknande röra. Värm en stekpanna på medelvärme, lägg i kardemumma, nejlika, kanel och koriander. Rosta till de får en lite mörkare färg, häll sedan i en mortel tillsammans med de torkade chilifrukterna och stöt tills du har en mald kryddblandning. Häll lite olja i en stor gryta, tillsätt lök-paprika-och-chiliblandningen och tillsätt kryddblandningen och paprikapulver. Koka upp i ungefär tio minuter, tillsätt de krossade tomaterna, kikärter och blomkålsbuketterna. Tillsätt slutligen saltet när grytan börjar koka igen. Sätt på ett lock och låt koka på ganska svag värme i minst 3 timmar. När blomkålen är lite mjukare men ändå har tuggmotstånd och såsen har blivit sådär stark och söt (den kan vara ganska besk i början) så är den klar. Servera med ris, yoghurt och hackad koriander.