Vi är dåliga på att laga asiatisk mat här hemma men plötsligt händer det, som jag brukar säga. Förra veckan lagade vi en grytvariant med grönsaker och teryiakisås som blev himmelsk – speciellt såsen som man med fördel kan äta med sked.

Teriyakigryta
2 portioner + 2 matlådor

2 morötter, ganska stora
1 broccolihuvud
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1 litet rödkålshuvud (eller 0,5 lite större)
1 dl japansk soja
4 msk vatten
2 msk strösocker
2 tsk vinäger
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad ingefära
sesamfrön till garnering

Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Låt koka upp och dra sedan av plattan. Låt svalna och sila. Skär grönsakerna i mindre bitar, stek hastigt på hög värme (godast är såklart om det är lite tuggmotstånd kvar). Häll över såsen och strö över sesamfrön. Servera med ris.