Aubergine är en sådan sak jag gillar väldigt, väldigt mycket fast jag egentligen inte vet riktigt varför. Den smakar ju inte sådär jättemycket om vi ska vara ärliga, men fylld med någonting blir den alldeles ljuvlig! Den här varianten på fylld aubergine hittade jag hos Hanna och i sedvanlig ordning har jag ändrat om lite i receptet.

Fylld aubergine

4 portioner

olivolja

4 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater

2 dl röda linser

2 lagom stora auberginer

oregano efter tycke och smak

1,5 dl brödsmulor

1 förpackning mozarella

40 g riven parmesan

Värm ugnen till 200°. Dela auberginerna på hälften och skala bort det mesta av skalet (men spara en kant runt om så behåller den formen när den mjuknar). Ringla olja i en ungsfast form, lägg auberginehalvorna med snittytan neråt och ringla över mer olja. Lägg i tre av vitlöksklyftorna (skalade men hela) och oreganon. Salta och peppra, täck med folie. Baka tills de är mjuka, vilket borde ta runt 40 minuter. Gör under tiden tomatsåsen – stek en finriven vitlöksklyfta, blanda i tomatpuré, krossade tomater och röda linser. Låt småputtra i en kvart eller så tills den tjocknat. Smaka av med salt, peppar och en gnutta socker. Ta ut och vänd auberginerna i den ugnsfasta formen. Blanda brödsmulorna med lite olivolja och parmesan. Gröp ur auberginerna lite lätt, finhacka aubergineköttet och blanda med tomatsåsen. Fyll auberginhalvorna med tomatsås, toppa med mozarella, brödsmulor och riven parmesan. Ställ in i ugnen 25-30 minuter tills osten är bubblig och brödsmulorna krispiga. Servera med sallad och en bit bröd.