Trots att jag somnade (alldeles för) sent i natt vaknade jag för en timme sedan och var alldeles klarvaken. Det gör jag ofta, för övrigt – vaknar upp tidigt när jag väl har chans att sova ut. Och sova ut, det hade jag behövt för igår hade vi Calles släkt över på middag och som vanligt när vi träffas blev det en hejdundrande fest! Som jag önskar att Calles mormor hade varit med. Ibland glömmer jag alldeles av att hon inte längre finns, trots att det snart är ett år sedan hon gick bort. Jag tänker ofta på henne, på sättet hon muttrade farskons varje gång hon blev sur, eller hur vi bakade pepparkakor tillsammans. Sista gången vi hade julbak hemma hos henne tittade hon på mig och Calle som om vi var från en annan planet när vi bestämde oss för att fylla första plåten med grisar. “Men ni kan väl inte börja med grisen?” sa hon och tittade på oss. “Ni får ju börja med den runda formen!” Åh, som vi skrattade åt det. Hur som helst – från mormor till grönkålschips, för de här små rackarna bjöd vi på till bubblet igår. Enklast i världen att göra, och ack så nyttigt. Prova.

Jag kryddade mina med endast havssalt men lite chiliflakes hade nog varit gott på, tror jag. Det ska jag prova nästa gång!

Grönkålschips

massvis

en bunt färsk grönkål

olivolja, en bra variant

havssalt

Sätt ugnen på 150°. Skölj grönkålen och riv av lagom stora bitar (och släng den hårda mittenbiten!). Lägg grönkålen i en bunke, ringla över olivolja och massera in i grönkålsbladen. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, strö över havssalt och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Rör runt efter halva tiden så att de inte blir brända!