Det är lite pill med den här terrinen men när den är klar är den ack så värt besväret. Tanken är nog att den ska serveras som förrätt men vi gjorde lite mindre bitar och hade den istället som tilltugg. Receptet kommer från min favoritkokbok all time – Aromatiska Blad.

Basilikaterrin med getost och äpple

4 portioner

4 äpplen

75 g smör

8 skivor vitt formbröd

1 kruka basilika

200 g getost, en mild variant

salt, nymald svartpeppar

4 skivor bresaola, kanske några till

Skala äpplena, klyfta och skär bort kärnhuset. Skär klyftorna i fyra delar och stek dem gyllenbruna i smör. Lägg i en skål. Skär bort kanterna på brödet och mixa med basilikabladen i en mixer tills brödet är grönt. Lägg brödet i skålen med äpplena, tillsätt getost (skuren i mindre bitar), salta, peppra och blanda. Bred ut plastfilm på en bänk och lägg bresaolaskivorna bredvid varandra. Fördela äppelblandningen som en sträng i mitten, tryck till och rulla ihop. Ställ i kylen och skär upp precis innan servering.

Vegetarisk variant

Jag provade att skiva gurka tunt på längden och fyllde sedan på samma sätt som ovan. Var lite svårt att få rullen att hålla ihop så sätt en tandpetare i så håller den sig.