Om Moët & Chandon spelade på lyx, exklusivitet och glamour var vårt besök på Mercier nästan precis tvärtom – jordnära, prestigelöst och folkligt. Under vårt besök fick vi tuffa omkring med ett litet tåg i de milslånga tunnlarna och samtidigt höra historien om hur Eugène Mercier byggde upp champagnehuset som idag är ett av Frankrikes största och mest populära. Spännande.

Den sista dagen spenderade vi enbart i Épernay och trots att det inte var så mycket öppet sprang vi på en riktig pärla på Avenue de Champagne – Paul Etienne Saint German. Vilka trevliga ägare! Och vilken champagne! Helt klart en av höjdpunkterna på resan. Själva staden Épernay däremot, den var väl inte fullt så mysig som vi hade tänkt. Här bor man mest för lägets skull för närheten till många av de små byarna runt om kan man inte klaga på. Överlag skulle jag inte kalla Épernay med omgivningar min nya favoritdel av Frankrike (Biarritz, Beaune och La Rochelle ligger fortfarande i topp!) men det passade ack så bra att åka dit för en långweekend eftersom det är så nära Paris och Charles de Gaulle. Vi lyckades dessutom få med oss ett gäng flaskor hem som ska bli väldigt roliga att prova framöver – återkommer med rapport om det. Nu är det slut med champagnerapport i Matrepubliken, imorgon är det dags för jobb och verklighet igen. À bientôt!