Igår var det inflyttningskalas med tema OST hemma hos mig, och jag sitter just nu och äter resterna efter det som finns kvar. Att jag över huvud taget är hungrig efter allt vi åt igår är lite av ett mysterium men, å andra sidan, när någon lämnar så goda rester (knäckebröd! ostinbakade oliver! muffins!) är det ju lite svårt att låta bli. Mitt bidrag var små bullar/frallor/frallebullar toppade med riven västerbottensost och kummin. Receptet kommer från den här sidan.

Bullar med västerbottensost och kummin

ca 30 st

1 msk smör
3 dl mjölk

25 g jäst

2 tsk salt

3,5 dl siktat dinkelmjöl

3,5 dl grahamsmjöl

3 msk kummin

4 dl riven västerbottensost

1 ägg (till pensling!)

Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm tills degvätskan är fingervarm. Smula jästen i en bunke, häll på degvätskan och rör ut. Blanda i mjölet lite i taget och knåda i minst 10 minuter (jag körde min deg i assistenten). Låt jäsa under handduk i en timme. Forma till ca 30 st små bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225° och låt bullarna jäsa i 30 minuter till. Rosta kumminfrön i en torr stekpanna på medelhög värme tills de börjar dofta och få färg. Stöt i mortel och blanda sedan med riven västerbottensost. Klipp ett litet snitt i varje bulle och tryck ner fyllning. Pensla med ägg och grädda i ca 15 minuter tills bullarna har fått fin färg.

#nutellaärenost

Den enda nackdelen med temat ost var att jag, i lagom tid för efterrätten, var så löjligt mätt. Väldigt orutinerat av mig, jag vet. Tack för en finfin kväll, kompisar! Ser redan fram emot nästa kväll.