Recept med västerbottensost suger jag åt mig som en svamp, så när jag hittade det här receptet på västerbottensostmousse i Aromatiska Blad för några år sedan (!) gick jag bananas. Har jag lagat det sedan dess? Nej. Gjorde jag det för första gången i lördags? Ja. Skamligt, med tanke på att detta är tilltuggens tilltugg. My cup of tea, helt klart!

Västerbottenmousse med gräslök
(Västerbotten mousse with chives)

tilltugg nog för 4 personer

100 g västerbottensost, riven

2 dl vispgrädde

2 gelatinblad

50 g gräslök

nymald vitpeppar

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Riv osten, värm grädden i en kastrull och tillsätt osten. Låt den smälta på svag värme och tillsätt gelatinbladen. Rör om ordentligt, smaka av med nymald vitpeppar (och salt om så önskas). Täck en form med plastfilm och häll i ost-och-gräddsmeten (lagret bör vara ungefär 1,5 cm tjockt). Låt stelna i kyl över natten (eller ungefär 4 timmar om du inte har så lång tid på dig att vänta). Finhacka gräslöken. Lyft upp moussen ur formen (med hjälp av plasten, se till så att den sticker ut långt utanför formens kanter)  och skär i mindre bitar. Rulla i gräslöken och servera direkt.