Söndag, sista dagen på semestern och sorgligt, men lite skönt ändå. Jag mjukstartar och jobbar bara två dagar den här veckan eftersom vi ska till Stockholm och sedan vidare till Åland för att gå på bröllop. Det ska bli skönt att komma in i lite rutiner igen (hej, gymet!) och en pytteliten bit av mig längtar efter tjocka tröjor, ljus i öppna spisen och lövhögar att hoppa i. Märkligt, jag vet, i ett sommarälskande land som det här. Men, nu var det maten vi skulle prata om. Den här pastan åt vi på landet förra veckan och den är lika god som den är enkel. Receptet är signerat Marcus Aujalay. Kan tillagas efter principen ju mer ost desto bättre.

Spaghetti med svamp och annat gôtt

4 portioner

400 g spaghetti
200 g gula kantareller
200 g trattkantarell
0.5 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 dl vispgrädde
två nävar rucolasallad
1 dl nyriven parmesanost
1 citron, rivet skal 
salt och nymald svartpeppar 

smör till stekning

Koka spaghetti enligt anvisning på paketet. Stek svamp i olja och smör. Lägg i lök och vitlök mot slutet och häll på grädden. Låt koka upp och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Blanda med spaghettin och vänd ner rucolasalladen. Lägg upp på fat, strö över parmesan och rivet citronskal. Ringla över olivolja precis innan servering.