Den bästa sommartårtan åt vi på midsommar och förutom att vara hiskeligt söt (i dubbel bemärkelse) är den löjligt enkel att göra. Ni förstår, jag är ingen sådan människa som gör egna marängbottnar bara för att jag tycker det är kul (med undantag för den här) eftersom bakning kräver att man är noggrann och följer recept, och som ni alla vet är inte det min, eh, starka sida. Alltså: färdiga marängbottnar fungerar finfint till den här tårtan. Receptet på jordgubbscurden hittade jag här.

Marängtårta med jordgubbs- och basilikacurd
10 bitar ungefär

1 paket färdiga marängbottnar
grädde, den tjockaste varianten
färska bär till garnering

150 gram jordgubbar
1 tsk citronzest
3 msk pressad citron
0,5 dl + 1 dl strösocker
1,5 tsk hackad basilika
3 äggulor
100 g smör (i tärningar)

Skiva jordgubbarna och koka dem tillsammans med zest, saft, basilika och 0,5 dl socker i fem minuter. Låt svalna och mixa slät. Vispa äggulor och resten av sockret tills det är poröst. Rör ner det i jordgubbspurén och värm smeten på svag värme till strax under kokpunkten tills den har tjockat något. Ta bort kastrullen från värmen och rör i smöret, lite i taget. Häll upp på burk (rengör den väl innan!) och låt curden svalna i kylen.

Bred på jordgubbscurden på marängbottnen (ett tjockt lager). Lägg på maränglocket, vispa grädde och bred ut på toppen. Garnera med bär och ät direkt. Marängtårtor har en tendens att bli väldigt sega om de får stå för länge  så det är lika bra att äta upp allt på en gång…