Jag har en nyvunnen faiblesse för bönor. Jag har alltid tyckt att bönor är helt ok – kanske lite tråkigt – men den senaste tiden stoppar jag i mig bönor som aldrig förr. Sist vi hade texmex-kväll hemma gjorde jag den här bönröran till – passar utmärkt till stora lass guacamole, massvis med salsa och hembakade tortillas. Receptet kladdade jag ner för hundra år sedan när jag bodde i USA så receptet är en skiss.

Bönröran – en skiss
(Lemony black beans, recipe in english)
8 portioner (som tillbehör)

4 cups (svarta) bönor (lägg i vatten över natten)

vatten så det täcker bönorna

2 tsk torkad oregano

2 lagerblad

1 stor gul lök, finhackad

1 chili, finhackad (mindre om du vill ha det svagare)
3 små vitlöksklyftor

några droppar tabasco
1 tesked spiskummin
3 teskedar pressad apelsin
1 lime, juicen och skal
en skvätt balsamvinäger

salt & nymald svartpeppar
färsk koriander, hackad

Lägg bönorna i blöt över natten. Skölj av och lägg bönorna i en kastrull. Täck med vatten. Lägg i oregano och lagerblad och låt koka upp. Sänk värmen så att det sjuder. Låt det sjuda tills bönorna är mjuka, vilket kan ta allt från 20 minuter till en timme beroende på hur stora dina bönor är. Stek lök, vitlök och chili i olivolja tills det är mjukt. Tillsätt resten av kryddorna, vinägern och apelsin- och limejuicen. Ta bort lagerbladen, häll av vatten om det finns sådant kvar (spara en liten skvätt) och tillsätt lökröran. Salta och peppra. Koka ihop lite, tillsätt mer chili om du vill ha det starkare. Garnera med koriander precis innan servering.