För några helger sedan satt jag på tåget hem från Stockholm och läste Kupé, ni vet den där tidningen man kan hitta i stolsfickan framför sig. Förutom en intressant artikel om Västerås (tänk att där är så mycket att se i Västerås!) hittade jag några fina recept, bland annat det här på vegetariska kåldolmar med dinkel, lagrad ost och svamp.

Kåldolmar, den vegetariska versionen
(Veggie cabbage rolls, recipe in english)

4 portioner

1 vitkålshuvud
2 dl dinkel (Saltå Kvarn har!)
300 g skogschampinjoner
1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, riven
1 dl riven ost, gärna lagrad variant (ex cheddar)

2 dl quornfärs
1 msk äppelcidervinäger
1 msk ljus sirap
3 dl grönsaksbuljong
2 msk smör
salt, nymald svarpeppar

Innan man sätter igång med kåldolmetillverkningen måste man förvälla kålen så att bladen blir mjuka och enkla att vika ihop. Min pappa brukar lägga ner hela kålhuvudet i en stor gryta och sedan plocka av bladen efter hand som de blir mjuka. Så brukar jag också göra. Har man ingen stor gryta kan man istället plocka av bladen försiktigt från kålhuvudet (skär i så fall bort den nedersta roten!) och sedan förvälla i 5-6 minuter i vatten tills de känns mjuka.

Koka dinkeln tills den är mjuk (vilket tar ungefär 35-40 minuter om man vill ha den lite al dente som jag gillar). Stek finhackade champinjoner tillsammans med quornfärs, lök och vitlök och blanda sedan i dinkel. Smaka av med salt, svartpeppar och lite vinäger.

Skär bort den “grova” nerven från vitkålsbladet, lägg på en klick av fyllningen och rulla ihop till en fin kåldolme. Upprepa med resten av bladen och lägg kåldolmarna i en ugnsfast form. Häll på buljong och toppa med lite ljus sirap  och smör och ställ i ugnen på 175° i 45-50 minuter tills kålbladen fått fin, gyllenbrun färg.