Vid det här laget vet ni att Ann-Louise är en av mina favoriter i bloggvärlden. Det är ofta jag gör en djupdykning bland hennes recept och jag håller henne delvis ansvarig för min oroväckande långa måste-prova-detta-lista. De här falafelbollarna med sötpotatis och kikärtsmjöl hittade jag hos henne och de kommer ursprungligen från My new roots. Eftersom jag har amerikanska mått hemma har jag inte översatt (alla) måttangivelser – kolla in på närmsta sökmotor för att göra om till dl.

Sötpotatisfalafel med kikärtsmjöl
ungefär 16 st

2 sötpotatisar, ska väga ca 700 g tillsammans
1,5 teaspoons mald spiskummin
2 vitlöksklyftor, rivna

1,5 teaspoons mald koriander
2 nävar färsk koriander, hackad
1 citron, saften

1 cup kikärtsmjöl

sesamfrön att rulla bollarna i

salt & nymald svartpeppar

Värm ugnen till 220° och rosta sötpotatisarna (jag delade dem på hälften, behöll skalet på) tills de är mjuka – borde ta ungefär 30 minuter och uppåt beroende på hur stora potatisar du har. Stäng av ugnen, låt sötpotatisarna svalna och riv sedan bort skalet. Gör kikärtsmjölet genom att hälla i ungefär 1,5 cups torkade kikärter i mixern, mixa tills mjölet slutar ramla ner i mitten av mixerbunken (det tar några minuter). Sila sedan kikärtsmjölet så att de lite större bitarna försvinner. När det är klart ska du ha ungefär 1 cup med kikärtsmjöl. Blanda sötpotatis, spiskummin, vitlök, mald och hackad koriander, citronjuice och kikärtsmjöl i en stor skål. Rör runt ordentligt så att det inte finns några stora sötpotatisbitar i smeten. Ställ bunken i kylen i ungefär en timme så att smeten får stå till sig lite. Sätt ugnen på 200°, rulla små falafelbollar av smeten, doppa i sesamfrön (så att det fastnar runt om hela) och lägg sedan på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ungefär 15 minuter tills falafelbollarna är gyllengulbruna. Servera med pitabröd och grönsaker.