Har ni någonsin bakat något som ska doppas i en lag med kaustiksoda? Inte? Nä, tänkte väl det. Själv stod jag för en vecka sedan och doppade bretzels för glatta livet, lite sådär casual en onsdagkväll i januari. Kaustiksoda brukar vi använda för att rensa våra avlopp så hela grejen kändes minst sagt… annorlunda. Bretzels är hur som helst som en jättestor mjuk salt pinne formad som en kringla. I USA säger man pretzel, i Tyskland bretzel och jag säger – prova det här. Gärna på mitt sätt med stark senap och lite surkål bredvid. Receptet kommer från Jan Hedh och är modifierat av den här trevliga Bretzelätande kvinnan.

Det här var förresten mitt bidrag till vår tantträff som vi hade hos Kim förra veckan – kolla in hos JohannaSofiePernillaAnn-Louise och Åsa för att se vad de andra gjorde!

Bretzels

ungefär 15 st

Börja med att göra det här…

10 g jäst
125 g vatten
180 g vetemjöl special

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt mjölet och knåda 10 minuter. Låt jäsa (i inoljad bunke) ca 3 timmar, eller över natten i kylskåp. Jag körde på sista alternativet och lät min stå från 22 till 19 dagen efter, fungerade alldeles utmärkt!

…fortsätt sedan med det här:

10 g jäst
150 g rumsvarm mjölk
375 g vetemjöl special
5 g honung
25 g smör, rumsvarmt
12 g salt

kaustiksoda till lagen, grovsalt att strö över

Lös upp jästen i mjölken. Häll degspadet över fördegen och tillsätt mjöl och honung. Kör i assistent, ca 3 minuter på låg hastighet. Tillsätt sedan smöret och kör 5 minuter till. Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör 10 minuter. Låt degen vila i en halvtimme i en inoljad, övertäckt bunke. Dela degen i 15 bitar. Forma dem lite avlånga och låt vila i 5 minuter. Var sparsam med mjöl på bänken så bröden inte blir för torra och svåra att rulla! Om de ändå bara glider kan du blöta händerna lite. Rulla varje bit till en ca 50 cm lång sträng. Forma en kringla och låt jäsa under duk i 45 minuter.

Sätt ugnen på 230 grader. Häll upp 100 g kaustiksoda (!) i en rostfri kastrull. Fyll på med 1 liter vatten och låt koka upp. Tag av från plattan och tillsätt ytterligare 1 liter vatten – nu ska lagen vara ca 40 grader. Tänk på att lagen kan vara frätande så ta det försiktigt! Doppa bröden i lagen med hjälp av t.ex. en stekspade i rostfritt eller en hålslev. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper (var snabb för de kan fastna i hålsleven), strö över grovsalt och grädda 12-15 minuter. Låt svalna på galler.