Det som folk söker mest efter i den här bloggen är restaurangtips. Bra vegetarisk mat, bra lunchställe, goda drinkar – you name it. Håll till godo, här kommer Göteborgslistan i en uppdaterad version för 2013.

CENTRALA GÖTEBORG…

Familjen I Arkivgatan I Lorenberg I (bra veg)

Familjen är ett fantastiskt ställe. Få restauranger har så bra vegetariska alternativ, så coola drinkar och så trevlig personal. Man känner sig som hemma. Direkt. Boka bord om ni vill äta efter 19.

Gropen I Stora Teatern I Lorensberg I NY! (bra veg) STÄNGT!

Jag gillar det här stället. Mycket. Bra mat, cool lokal, underbar personal och en historia som inte går av för hackor. Inget överflöd av vegetarisk mat men den som finns är riktigt bra. Grymma drinkar dessutom (och en trevlig ung man bakom baren).

Tre små rum I Kristinelundsgatan I Lorensberg I NY!

Har ni sett Seinfeld-avsnittet soup-nazi? Det här är Göteborgs motsvarighet om man bara byter ut soppan mot öl. Mannen bakom disken skämtar aldrig om öl. När jag tänker efter tror jag inte han skämtar om något, faktiskt, men stället har mer öl än något annat och jag gillar det, trots allt. Dessutom spelar de jazz, min andra stora kärlek här i livet.

Soup n Bagel I Södra vägen I Lorensberg I (bra veg) STÄNGT!

Vårt lokala frukosthak när orken tryter. Serverar även bra lunch – soppa, sallader och pajer. Bra utsikt över Södra vägen, bullriga spårvagnar och drinkställen på andra sidan gatan.

Smörrebrödsbageriet på Södra vägen I Lorensberg STÄNGT!

Nya favorithaket för frukost/lunch. Serverar en mängd olika smörrebröd med allsköns pålägg, även söta saker (läsa: gudomliga wienerbröd) och kaffe. Säljer även bröd att köpa med sig hem.

Bar Himmel I Götaplatsen I Lorensberg STÄNGT!

Äntligen har någon gjort något med Götaplatsen som annars mest är en samlingsplats för Volvoklubben (raggarversionen) på helgerna. Bar Himmel har fixat bra musik, bar och bästa läget i stan. Rullavstånd hem för mig, dessutom. Drinkställe framför matställe (så ät innan).

Dubbel Dubbel I Surbrunnsgatan I Kungshöjd I NY! (bra veg)

Litet ställe (utan bordsbokning) som serverar spännande dumplings som inga andra i denna stad. Trångt och litet men väldigt mysigt. Bra menyer som gör att man får inte lite av varje och kan smaka på mycket. Finns även en restaurang på Kastellgatan i Linnéstan.

Texas Longhorn I Södra Vägen I Lorensberg I (bra veg)
Ständig favorit hos mig och Calle. Ironiskt att en av Göteborgs mest ikoniska köttrestauranger har ett så bra vegetariskt alternativ som får mig att vilja gå dit om och om igen… Men, det är sant. Gott är det, ganska dyrt men avslappnat och familjärt.

Masala I Berzeliigatan I Lorensberg I (bra veg)
Bra indier med bra vegetariska alternativ. Underbar mangolassi om man är på det humöret. Mycket mat för lite pengar och ett väldigt bra läge med nära till Götaplatsen, Avenyn och allt annat man kan tänkas vilja se när man är i Göteborg.

Heaven 23 I Gothia tower, Korsvägen I Lorensberg I (bra veg)
Längst uppe i ett av Gothiatornen ligger Heaven 23 som (tyvärr) mest är kända för sina enorma räksmörgåsar. Det är synd, för deras à la carte-meny är riktigt, riktigt bra. De har fina vegetariska alternativ, bra viner och en vidunderlig utsikt. Mer finmiddag än kväll-på-stan-middag.

Saluhallen I Kungstorget I Innanför vallgraven

Den nyrenoverade Saluhallen förtjänar alltid ett besök. Här finns det mesta i matväg och dessutom en stor park i närheten så du kan sätta dig ner och äta upp allt du köpt. Favoriter i hallen är Hildas ost, SO Larsson och det där stället med fyllda pitabröd.

Gourmetkorv I Calles tips I LUNCH I Södra Larmgatan I NY

Calles all time favorithak med en uppsjö av olika korvar, surkål, stark senap och rostad lök. Stället är pyttelitet så en solig dag är det bäst att ta med sig maten och sätta sig i någon park i närheten. En regnig dag trängs man eller går någon annanstans. Eller äter jättefort.
Lasse på Heden I Heden (doh…) I Calles tips I NY!
Ännu ett av Calles favoritställen. Egentligen ett helt vanligt gatukök (det får man inte kalla det för Calle) med en chipotleburgare att svimma för. Gott potatismos, säger jag.

VASASTAN, LINNÉSTAN OCH DET HÅLLET…

Maharani I Första långgatan I Linnéstan I (bra veg)

Annan välkänd och bra indisk restaurang på Första Långgatan. Bra och lite “finare” indisk mat, perfekt ställe att äta på innan konsert eller utekväll på Pustervik som ligger i närheten.

Lilla Linné I Linnégatan I Linnéstan STÄNGT!

Trots att vi mycket sällan tar oss bort till Linnéstan finns här ju himla fina ställen att hänga på. Lilla Linné, till exempel, som har storebror Linnéterrassen en våning upp. God mat enligt konceptet svenska tapas och ett überutbud av svenska ölsorter.

Delitalia I Övre Husargatan I Linné I (bra veg)
Det klassiska lunchstället när jag pluggade i området. En pytteliten italiensk delikatessbutik som gör pastasallader att dö för. Bra ställe om ni vill köpa med er mat och ha picknick i Slottsskogen som ligger i närheten.

Cyrano I Viktoriagatan I Vasastan I Calles tips

Skulle det inte vara för att Calle hade offrat sin ena njure för en pizza från Cyrano hade jag inte haft med det här stället på listan. Jag tycker pizzorna är för tunna och alldeles för dyra, men det tycker inte Calle. Här serveras så kallade medelhavspizzor modell tunn botten och Roxanne är pizzan som du kommer offra din njure för. Finns på fler platser i stan.