Innan jag åker iväg på kick-off i tre dagar tänkte jag upplysa er om en sak: det är lag på att ni måste laga det här. Seriöst, det här var så gott att jag och Calle har sagt minst fem gånger var att det här, det måste vi laga snart igen. Remsan, vi är dig evigt tacksamma för att du introducerade det här receptet för oss. Kärlek! (Och ja, om någon undrar så har vi ändrat lite i receptet…)

Biffar i tomat-gräddig-lök-sås

2 portioner + perfekt som rester för 2

600 g quorn

1 dl vatten

1 dl fiberhavregryn

4 ägg

2 vitlöksklyftor, rivna

nymald svartpeppar, massor

5 soltorkade tomater, finhackade

basilikablad, finhackade

1,5 tsk salt

(ev potatismjöl, ströbröd eller båda)

eller…

600 g nötfärs
1 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
nymald svartpeppar, massor
5 soltorkade tomater, finhackade
2 kvistar basilika, bladen strimlade
1 vitlöksklyfta, riven

1 burk cocktailtomater (Saltå Kvarns, såklart!)
1 dl vatten
1 dl grädde
3 röda lökar, klyftade
5 soltorkade tomater, strimlade
2 kvistar basilika, bladen strimlade

en näve cocktailtomater, färska
150 g fetaost

Om du gör vegetariska biffar: tina quornfärsen. Blanda vatten och havregryn så att det får svälla en stund. Blanda med färsen, äggen och kryddorna tills det är en smidig smet. Tillsätt ev potatismjöl eller ströbröd så att det binder bättre. Forma till små bullar, stek i olja. Vänd försiktigt!

Om du gör på nötfärs: blanda färsen med grädde, ägg och kryddorna. Forma färsen till 8 biffar. Stek dem i lite olja och…

…när de nästan är genomstekta häller du i burken med cocktailtomaterna. Lägg biffarna på en tallrik, slå i vatten och grädde i pannan och lägg i löken. Låt den koka med ett par minuter och tillsätt sedan biffar, färska cocktailtomater och soltorkade tomater. Strö över basilikablad och smulad fetaost och servera med en stor sallad.