Inte långt ifrån Russ & Daughters ligger Veniero’s, en italiensk institution i East Village sedan långt tillbaka. Det finns en liten, liten butik (gå in, backa ut) med korvar i taket, ost i fönstret och två högljudda italienare bakom kassan. Som himmelriket, alltså. Bredvid himmelriket ligger pasticcerian, och sällan har jag skådat så många bakverk på ett och samma ställe. Vi köpte med oss cannolis (bara jag som tänker på Gudfadern när jag läser den meningen?) som jag v-a-r-m-t kan rekommendera. 342 E 11th St.

I Greenpoint ligger Ovenly, ett litet men väldigt trevligt café med gott kaffe och gott thé. Vi provade deras scones med cheddar och mustard (som för övrigt inte var som någon annan scones jag någonsin provat) och den var spännande. För mig, som är van att äta scones med smör och sylt, var det helt klart en ny approach att bara äta den sådär rakt upp och ner utan någonting till men well, det funkade det med. Helt klart. 31 Greenpoint Ave.

Alex och Adam på Aska.

Det var Calles svåger Johan som först berättade för oss om den nya, hippa och väldigt svenska krogen Aska som har öppnat i Williamsburg. Vi gjorde lite research, lyckades få tag på ett bord och gick dit. Avsmakningsmenyn ändras från dag till dag, består av sex rätter (och några till…) och serveras söndag till torsdag. Det är otroligt svårt att återge vad vi åt, men vissa genialiska rätter fastnade i huvudet, som till exempel brussel sprouts on a cob (som en majskolv fast med brysselkål – you gotta love it), den krispiga jordärtskockan och efterrätten. Herreminje, efterrätten! Till och med Calle, som vanligtvis ratar allt i efterrättsväg, älskade den. Det är bra betyg. Jag gillar hela konceptet med Aska, kanske för att det kombinerar två av de bästa sakerna jag vet – svensk mat och Brooklyn. Avsmakningsmenyn är helt klart billigare än många andra restauranger vi besökt och det, kombinerat med bra service och genomtänkta detaljer (bara det att man för en påse kakor med sig hem…) gör att jag gillar stället. Mycket. 90 Wythe Ave (inte långt från Bedford Ave, L train).