Den mest, eh, unika amuse bouchen som vi avnjöt i lördags stod Calle för. Med lite hjälp av Mathias Dahlgren då, för receptet på den här gazpachosorbeten kommer från hans otroligt fina kokbok Bon Lloc. Hur man över huvud taget kan komma på att göra glass av en grönsakssoppa övergår mitt förstånd, men den där karln är onekligen ett mat-geni. Calles variant på den här lilla rätten blev mer av en granita men ack så god ändå!

Callezpacho

Calle gjorde halv sats till 8 personer

10 romanticatomater, skurna i bitar

1 grön paprika, skuren i bitar

0,5 gurka, skalad och skuren i bitar

1 syrligt äpple, skuret i mindre bitar

0,5 liten rödlök, finhackad

0,5 vitlöksklyfta, finhackad

salt & svartpeppar

4 msk rödvinsvinäger

vatten

0,5 gelatinblad, blötlagt

stekta brödsmulor

olivolja av det finare slaget

salt & nymald svartpeppar

Mixa grönsaker, lök och frukt med vinäger och lite vatten, smaka av med salt och peppar. Låt rinna av igenom handduk i kyl i ungefär 6 timmar. Värm upp lite av grönsaksvätskan som silats av, smält gelatinet i det och blanda sedan med resten av vätskan (grönsaksresterna använde vi i en tomatsås samma dag!). Frys i glassmaskin. Vid servering: stek några brödsmulor i olivolja. Lägg upp granitan i ett glas. Strö över de stekta brödsmulorna, ringla över olivolja av det finare slaget och strö slutligen över lite havssalt och nymald svartpeppar.