Behold, det kommer nämligen att bli en del bull- och kakrecept den här veckan. Jag är ju egentligen inte sådär jättemycket för att baka söta saker eftersom varken jag eller Calle äter så mycket socker, men till glöggkvällen är det såklart lag på att man bjuder på julgodis, eller hur? De här bullarna är dessutom en homage till Calles mormor som ofta bakade de här kring jul. Receptet kommer ursprungligen från Arla.

Mormors saffransbullar med apelsin

ungefär 50 st

50 g jäst

100 g smör

5 dl mjölk

250 g kesella 1%

2 påsar saffran (dvs 1 gram)

1 dl socker

0,5 tsk salt

16-17 dl vetemjöl

75 g smör, rumsvarmt

1 apelsin, rivet skal

1 msk pressad apelsin

3/4 dl socker

2 tsk kanel

1 uppvispat ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och ganska mycket av mjölet. Arbeta tills degen är blank och släpper från bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl om det behövs! Låt degen jäsa i 40 minuter. Arbeta sedan degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar, kavla ut varje del till en fyrkantig platta (som bör vara ungefär 0,5 cm tunn). Blanda smöret med apelsinskal, juice, socker och kanel. Bred ut fyllningen på plattorna och rulla ihop. Skär varje rulle i ungefär 25 bitar och lägg i muffinsformar som du ställer i en muffinsplåt. Låt bullarna jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter och låt bullarna svalna på galler.