Enligt Minnas farmor, som jag anser vara lite av en expert på det här med blinier, får det bara kallas blinier om de steks i en äkta blinistekpanna. Steks de i något annat ska de också kallas något annat, så står det i receptet. Vilken tur då att Calle fick en blinipanna i födelsedagspresent av Björkfamiljen! I lördags festade jag och Calle alltså på äkta blinis, stekta i en riktig blinipanna. Det ni.

Minnas farmors äkta blinis

nog för ett helt kompani…

450 g blinimjöl (300 g bovetemjöl + 150 g vetemjöl)

3 tsk salt

50 g jäst

2 dl ljummet vatten

4 dl ljummen grädde

3 ägg

1 dl smält smör

6 dl kokande mjölk

Blanda blinimjöl och salt. Lös upp jästen med vatten och blanda ner det, grädden och de uppvispade äggen. Tillsätt det smälta smöret när smeten är jämn och slät. Låt degen jäsa på varmt ställe i 4-5 timmar. Tillsätt den kokande mjölken så att degen blir lagom tunn. Den heta mölken gör att degen slutarjäsa. Stek i smör i blinipannan, någon minut på varje sida. Servera med finhackad rödlök och smetana (och ev. rom).