Den kommande helgen ska jag göra en enda sak: baka. Om lite mer än en vecka är det nämligen dags för vår traditionsenliga glöggkväll då vi tappar upp glöggen, bjuder på julfika och kickstartar julstämningen. Förutom att baka tänker jag vältra mig i nybakat bröd och långa helgfrukostar. Ska ni baka något i helgen tycker jag det ska vara det här: Sofies morotsbröd med citron. Väldigt, väldigt gott!

Morotsbröd med citron

2 limpor

50 g jäst
6 dl vatten
2 tsk socker
2 tsk salt
4 msk citronolja alt 4 msk rapsolja + zest från 1 citron
5 dl rivna morötter
2 msk krossat linfrö
14 dl rågsikt

(alt blanda hejvilt – jag hade mest siktat- och fullkornsdinkelmjöl + grahamsmjöl)

Smula jästen i en bunke och lös i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med oljan, salt, socker, linfrö och riven morot. Tillsätt mjölet, lite i taget, och rör ihop till en deg. Sätt ugnen på 200°. Låt jäsa under handduk i 45 minuter. Olja in två avlånga brödformar (ca 1,5 liter) och häll degen i formarna. Låt jäsa i 25 minuter till. Grädda 40-45 minuter tills brödet har en innertemperatur på 98°. Låt svalna på galler.

PS. TACK för alla jättefina och jättegröna bidrag i den gröna tävlingen, ska dra en vinnare tidigt imorgon! DS.