I måndags drog jag ut en visdomstand och allt sedan dess smakar allt lite… jaha. Det har med andra ord inte blivit mycket till matlagning den här veckan. När orken går på sparlåga är det väldigt fint att ha ett litet arkiv med bilder på saker som jag inte hunnit skriva om – som den här salladen till exempel. Jag har aldrig varit speciellt intresserad av asiatisk matlagning och speciell inte thailändsk eftersom sådan mat köpes hem i fyrkantiga lådor och liksom aldrig lagas till hemma. Nu ska det bli ändring på det, och jag vill laga thailändska grytor mest hela tiden. Och till det – ha gurksallad, såklart. Receptet kommer från Sveriges Radio.

Thailändsk gurksallad
2 portioner + lite matlåda, ungefär

0,5 gurka

0,5 ganska liten röd chili

0,5 dl kokhett vatten

1 msk kokossocker (eller vanligt socker)

1 tsk salt

3 msk risvinäger

grovhackad koriander

Blanda det heta vattnet med socker, salt och vinäger. Rör om ordentligt tills sockret löst sig. Skala gurkan (det skippade jag…) och dela på längden. Gröp ur kärnorna och skär gurkan i halvmånar. Gröp ur chilikärnorna och strimla chilin fint. Blanda ner gurkan och chilin i lagen och låt dra minst en timme. Strö över koriander precis innan servering.