Min farmor Lisa var världsbäst på kåldolmar. Alla var sådär fina, alldeles jämnstora och smakade himmelskt. Sedan farmor dog är det mina föräldrar som tagit över traditionen med att göra kåldolmar, och deras är precis lika goda som farmors! I söndags när jag var i Skåne gjorde vi ett gäng, pappa den vanliga varianten med köttfärs och jag en variant med smörstekta grönsaker istället. Kåldolmeguiden som följer har jag skrivit om innan, men eftersom flera har frågot om det där med kåldolmar kör vi det en gång till, ok?

Farmor Lisas kåldolmar

många…

1 stort vitkålshuvud
blandfärs el smörstekta grönsaker

(jag använde finhackade champinjoner, morötter och gul lök som jag stekte i rikligt med smör tills de var lagom al dente)
salt & peppar (och en gnutta socker)
andra kryddor om så önskas
smör
kålspad eller buljong

ljus sirap

Innan man sätter igång med kåldolmetillverkningen måste man förvälla kålen så att bladen blir mjuka och således enklare att vika ihop. Pappa lade ner det hela kålhuvudet i en stor gryta, och plockade sedan efter hand bort de förvällda kålbladen. Smart, tycker jag.

Blanda färsen med salt, peppar och en gnutta socker. Fördela (detta eller grönsaksröran) på kålbladen! Vik ihop till små paket och ta (om det behövs) en bit tråd och bind om. Det går även utmärkt att sätta i tandpetare så att kåldolmen hänger ihop. Experter behöver antagligen ingenting alls…

Bryn kåldolmarna i smör så att de blir bruna runt om. Lägg sedan över dem på en smord långpanna. Vispa ur stekpannan med lite kålspad eller buljong och häll det på kåldolmarna. Ringla över ljus sirap. Stek mitt i ugnen, 225-250 grader, 45 minuter.

När de är klara i ugnen, lägg i en gryta och häll över skyn. Ät tillsammans med följande: kokt potatis (nödvändigt), sky (nödvändigt), lingon (valfritt), pressgurka (absolut nödvändigt) och/eller gelé (nödvändigt).