På Malins födelsedagskalas bjöds det på smörgåstårtor, och inga vanliga sådana utan en vegetarisk och en vegansk. För mig, som inte ätit smörgåstårta sedan typ -97 blev det ett praise the smörgåstårta-moment. Herregud, vad gott det är! Genialiskt, nästan. Som den rutinerade matbloggare jag är frågade jag naturligtvis efter receptet och jag fick en kort och koncis redogörelse över ingredienserna och tillvägagångssätt.

Fyll vad vad tusan som helst, men skippa inte för allt i världen det godaste lagret med tartex och bostongurka. Gifter sig fint med det andra lagret!

Vegetarisk smörgåstårta
kanske till 4 personer

12 bitar formfranska
nästan en hel tub tartex (naturell)
bostongurka, ungefär 0,5 liten burk
4 ägg
nästan en hel burk gräddfil
en stor klick majonnäs
dill, typ en bunte, finhackad
gurka, citron, salladsblad och rädisor till garnering

Skär bort kanterna på formfranskan och lägg på bra bricka. Blanda tartex och bostongurka till en smidig smet. Koka äggen, blanda tillsammans med kesella, majonnäs, rödlök och dill. Varva tartexröran och äggröran på de olika lagren (jag gjorde en med hela fyra våningar!). Garnera med stora salladsblad, gurka, rädisor och citron. Låt stå i kylen ett tag tills den gottat till sig ordentligt, kanske till och med över natten om du kan vänta så länge.