Jag älskar blomkål. Det gör tyvärr inte Calle så det är sällan det förekommer blomkålsrätter hemma hos oss. Men, jag antar att det är fair eftersom fisk och skaldjur icke är önskvärda i vår lägenhet. Som tur är brukar Calles mamma laga till blomkål när jag är på besök på Orust, och den här klassikern smakade jag på i somras. Otroligt gott!

Blomkål polonaise

4 portioner

600 g blomkål

salt

5 dl vatten

2 ägg

3 msk smör

2 msk ströbröd

1 dl hackad persilja

salt & nymald svartpeppar

Skär av blasten och skölj blomkålen. Dela i mindre bitar. Koka upp vattnet, salta och lägg i bitarna. Koka under lock i ungefär 10 minuter, godast är såklart när blomkålen är al dente. Hårdkoka äggen och hacka fint. Fräs smör i en kastrull, tillsätt ströbröd, hackat ägg och persilja. Rör om. Lägg upp blomkålen på ett fat och häll över äggröran. Strö över havssalt och nymald svartpeppar. Ät direkt.