Sist jag var på vinresa var jag i Frankrike med min familj. Det var år 2001 och mitt vinintresse var ungefär som mitt sportintresse är nu. Noll, alltså. Nu är jag vuxen och uppskattar vin på ett helt annat sätt, och det är verkligen fint att köra omkring på små slingriga vägar och kolla in vinrankor och stanna till vid vingårdar och prata med människor som har oändlig kunskap om de viner vi provar.

Vi bestämde oss ganska snabbt för att tre vinprovningar kändes rimligt under en dag. Dels tar det lite tid att köra mellan de olika vingårdarna, och dessutom finns det ju liksom en gräns för hur mycket man pallar med att prova innan man tycker att alla viner smakar precis likadant. Vårt första stopp var på Hess Collection, en vingård som ligger på väg upp för Mt Veeder. På den andra vingården, Napa Wine Company, smakade vi ett spännande mousserande (bland annat…) och på den sista provningen hos Miner hittade vi en riktigt god pinot noir. Det hade varit otroligt kul att köpa med sig vin och frakta hem till Sverige, men det är tyvärr alldeles för dyrt och krångligt för att det ska vara värt det.

Det finns vissa saker som är bra att ha koll på, till exempel att det är långt ifrån alla vingårdar som är öppna för allmänheten. Jag och Calle stövlade in hos några som enbart hade provning om man bokade i förväg, och så förutseende är tyvärr inte vi… Vi har dessutom konstaterat att man får betala en del för provningarna i Napa (runt $20 – $30 för 5 viner) men enligt säkra källor är det billigare (och ibland gratis!) i Sonoma. Återkommer med rapport, för dit ska vi imorgon.

Det där med att köra vs cykel, buss osv funderade vi på ett tag. Eftersom det är überdyrt att åka med bussarna som kör ut till de olika vingårdarna (typ $150 per person…) bestämde vi oss för att en smakar mest och den andra smakar pyttelite. Fungerade alldeles utmärkt eftersom det knappast är några stora mängder vin man får i glasen.

Nu ska jag sova, för imorgon står en snabbvisit i Sonoma på schemat innan vi sticker norrut och kollar in Redwoodträd. Efter det är vi i Oregon och då väntar Pinot Noir, Crater Lake och Oregon Brewers Festival.