Vi fortsätter på temat nödmat, eller? Min kreativa matförmåga är under nollan vilket innebär att vi kör stadigt på gamla klassiker den här veckan. Idag: chiligryta. Vintermat kan tyckas, men vädret i Göteborg signalerar allt annat än nypotatis, gräddfil och gräslök. Tyvärr. För att festa till chilin bestämde jag mig för att göra majsmuffins. Vilken tur då att jag hade sparat ett recept från Ann-Louise som jag har velat prova ett bra tag. Tyvärr hade jag inte hälften av ingredienserna hemma men med lite man-tager-vad-man-haver blev det riktigt fina muffins ändå. Jag lägger ut originalreceptet och ni lovar mig att ni ska prova det. Done deal.

Lilla Matdérivens majsmuffins
12 st
2,5 dl polenta, den kornigare varianten
1 dl majsmjöl, finmalet
2,5 dl färdigkokt svart quinoa
1 msk bakpulver
1 tsk flingsalt
2,5 dl mjölk
2 ägg
1 dl olivolja
1 msk honung
1,5 dl hackad färsk koriander
0,5 finhackad chili

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt den kokta quinoan. Blanda de blöta ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner försiktigt i skålen med det torra. Blanda ner koriandern och chilin. Häll upp smeten i 12 muffinsformar (ställ i en muffinsplåt så blir de höga och fina!) och grädda tills kanterna är gyllenbruna, ungefär 25 minuter. Låt svalna innan du hugger in.

Vår chili äter vi såklart med en stor klick gräddfil och lagrad cheddarost. Godast av allt är dessutom att smula över en majsmuffin!