Jag kan ge er ett tips gällande fondanter: Följ. Receptet. Slaviskt. Börja inte tänka i banor som “äsch, hur svårt kan det vara” för tro mig – när du står där och hör “hur svårt kan det vara” ekandes i huvudet kan det bli så att du vill bita av dig armen och kasta ut smeten genom fönstret. Det speciella med fondanter är ju att de ska vara sådär geggiga inuti, och hur man får dem sådär tycker inte jag att det finns något bra svar på. Jag har gräddat fondanter i flera olika ugnar och ingen är den andra lik. Håll istället koll på fondanten och hoppas på det bästa. Så gör jag. Receptet kommer från ett nummer av AOM, något modifierat såklart.

Chokladfondant
4 portioner

120 g mörk choklad (fairtrade, såklart)
125 g ekologiskt smör
2 msk strösocker
2 ägg (+ 2 äggulor)
2,5 msk vetemjöl
lite apelsinzest
något syrligt som tillbehör, typ äpple

Sätt ugnen på 200 grader. Plocka fram dina finaste cocotteformar och smörj in med olja. Smält chokladen i micro (eller över vattenbad om du föredrar det) och låt den svalna lite. Provsmaka chokladen. Vispa smöret och sockret, vispa ner äggulorna (en i taget!) och blanda sedan i äggen. Vispa ner mjölet, den smälta chokladen och rivet apelsinskal. Fördela smeten i formarna och grädda i den nedersta delen av ugnen i ungefär 8 minuter. Om du är ambitiös kan du försöka vända upp och ner på formarna och få en lite finare presentation men sådant hade inte vi tid med, och de smakar precis lika bra om de ligger kvar i formarna. Servera med något syrligt, kanske äpple, eller ännu bättre – någon form av äpplesorbet. Needless to say – ät direkt.