Filodeg är vansinnigt gott, men (många fula ord) det är ju så otroligt irriterande att arbeta med. Jag har alltid lite för bråttom, vilket innebär att filodegen inte är riktigt tinad, och eftersom den inte är det går den inte att veckla ut ordentligt, och eftersom det inte går kan man inte får sådär snygga rutor som man ska ha enligt receptet. Döden. Döööööööden. Alltså, innan du börjar: ta fram filodegen i tid, så slipper du ovanstående gnäll. Receptet kommer förresten från den här sköna bönan, och oj-oj-oj vad gott det här var.

Filodegsrullar med quornfärs alt. nötfärs
12 st rullar

16 ark filodeg
300 gram quornfärs eller nötfärs
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
torkad oregano
riven ost
olja att pensla rullarna med

Tina filodegen (i GOD tid) och sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka vitlöken, hacka purjolöken. Fräs löken med quornfärsen i en stekpanna, tillsätt sambal oelek, oregano, salt och peppar. Låt filodegsarken ligga i fyra lager. Lägg lite quornfärsröra på varje fyrkant, strö över riven ost och rulla ihop till en rulle. Vik upp kanterna så att det blir en stadig rulle. Pensla med olja och ställ in i ugnen ca 15 minuter tills de är gyllenbruna. Servera med sallad och (massor med) tzatziki.