Jag och endiver, we do not go way back om man säger så. Jag åt det en gång när jag var yngre men tyckte det var vansinnigt beskt och har sedan dess undvikit endiver i alla former. Fram tills förra fredagen, vill säga. För det är ju såhär, att saker man inte gillade när man var liten (kaffe, avokado) börjar man helt plötsligt tycka om när man är äldre och lite visare. Så även endiver. Jag tillagade dem efter ett recept som Anders tipsade mig om, och ursprungsreceptet kommer från den klassiska kocken Carl Butler. Det är grejer det.

Bräserade endiver à la Butler/Öhman
4 portioner

4 endiver
2,5 dl ekologisk grönsaksbuljong (Kung Markattas)
0,5 tsk timjan
salt & nymald svartpeppar
lite pressad citron
smör
(ev lite getost)

Sätt ugnen på 225 grader. Ta av de yttersta bladen på endiverna (om de inte är fina). Stek endiverna i smör tills de fått en fin gyllenbrun färg runt om. Lägg dem i en ugnsfast form, slå över grönsaksbuljong, citron och kryddor. Baka färdigt i ugn i ungefär 30 minuter. Smula över getost precis innan servering. (Det där med getost hittade vi för övrigt på själva eftersom vi hade en liten bit över som behövde ätas upp.)