Efter en heldag i backen ligger jag nerbäddad i sängen och svarar på mail, läser bloggar och redigerar bilder. Jag hittade bland annat den här – en finfin bild på en finfin rätt som vi lagade innan jul. Spetskål är riktigt gott, men det är lite av en doldis bland kålsorterna. Den här gjorde succé på vår buffé – prova. Receptet kommer från Ica.

Ugnsbakad spetskål med apelsin
8 bufféportioner

2 spetskål
50 g smör
0,5 dl pressad apelsin
10 kvistar timjan
1 apelsin, rivet skal
1 citron, rivet skal
salt & nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skär varje spetskål i 6-8 klyftor (behåll roten!). Bryn klyftorna i omgångar runt om i smöret. Lägg över kålen i en stor ugnssäker form. Häll över den nypressade apelsinjuicen, riv över citronskal och lägg på timjankvistarna. Krydda med salt och nymald peppar. Ställ in i ugnen i ungefär 20 minuter. Plocka bort timjankvistarna, riv över apelsinskal och garnera med några timjanblad.