Trodde ni att snickerssoppa innefattade en snickers, en microvågsugn och ganska mycket kladd? Då trodde ni fel. Den här fantastiska desserten kommer från Mathias Dahlgrens kokbok Bon Lloc och har stått på vår måste-lagas-lista sedan flera år tillbaka. På nyår var det dags, och jag säger då det. Svårslagen avslutning på en fantastisk middag. 2012 kommer bli snickerssoppans år. Glöm inte vart ni läste det först.

Snickerssoppa, 10 portioner
Nougatsorbet/Toffee/Jordnöt

Chokladsoppa
150 g socker
120 g choklad, finhackad
800 g vatten
90 g kakaopulver

Koka upp vatten och socker, vänd ner hackad choklad och kakaopulver. Låt det sjuda i 10 minuter, sila och kyl.

Nougatsorbet
750 g mjölk, 3%
75 g socker
100 g kondenserad mjölk
20 g glukos
50 g mjölk, 3%
0,5 gelatinblad, blötlagt
125 g nougat*

100 g dulce de leche** (rör ut med lite mjölk, 3% till sås)
saltkristaller
100 g jordnötter, hackade

Reducera 750 g mjölk med strösocker tills 500 g återstår. Lös gelatin och mjölk i tempererad mjölk (50 g). Blanda samman samtliga ingredienser, sila och frys i glassmaskin.

Arrangera soppa, nötter och dulce de leche i djupa tallrikar. Gör 10 kulor av nougatsorbeten och placera ut en saltkristall på varje sorbet.

*I originalreceptet står det 125 g pralinmassa men då det verkar vara svårt att få tag på ersatte vi det med vanlig nougat. Fungerade bra.

**Ställ en oöppnad burk med sötad kondenserad mjölk i en stor kastrull, täck med vatten. Låt den småkoka i 4 timmar, hela tiden täckt med vatten. Spola sedan burken helt kall i kallt vatten.