Hos oss är julen över. Julmaten är slut, julmusiken har tystnat och julklapparna är nerpackade och redo för morgondagens hemfärd till Göteborg. De här dagarna har ägnats åt otaliga James Bond-filmer, soffhäng och kakbak – bland annat har jag gjort de här små ljuvliga kakorna med saffran och pinjenötter som ursprungligen kommer från Annika (och som kom till mig via Åsa).

Saffranskakor med pinjenötter
många…

100 g smör, rumsvarmt
0,5 g saffran
2 tsk hett vatten
1 dl råsocker
140 g vetemjöl
1 nypa flingsalt
1 dl pinjenötter

Rör ut saffran i hett vatten och blanda med det mjuka smöret. Blanda i råsocker och havssalt. Rör i vetemjölet och pinjenötterna. Rulla degen till två längder – ganska smala sådana så att det blir många små kakor. Lägg i plastfilm och låt ligga i kylskåpet i minst en halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader. Skär längderna i 3-4 mm tunna skivor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ungefär 10 minuter eller tills de fått färg. Låt svalna på plåten och förvara i plåtburk.