Det här med saffran i ostkaka var något helt nytt för mig, tills jag ramlade över det här receptet på twitter. Det finns många fina grejer med den här kakan – den är inte sådär galet söt som vissa amerikanska ostkakor kan vara, och den är så otroligt lätt att göra. Krossa lite kex, blanda lite smet, grädda i ugnen och så är den klar.

Saffransostkaka med pepparkaksbotten
Recept från Skånemejerier

75 g smör
180 g pepparkakor
4 dl crème fraiche
0,5 dl socker
1 pkt saffran
3 ägg
1 msk citronsaft
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa pepparkakorna i en mixer och blanda i smält smör. Tryck ut kaksmulorna i en form med löstagbar kant. Ställ i kylen och blanda under tiden crème fraiche, socker, saffran och ägg. Smaka av med citronsaft och häll smeten i pajformen. Grädda i ungefär 20-25 minuter tills smeten har stelnat ordentligt. Låt kakan svalna lite och pudra sedan över florsocker precis innan servering.