Så länge jag och Calle har varit tillsammans har det varit tradition att vi bakar pepparkakor hos hans mormor. Calle kavlar deg, jag flyttar pepparkakorna från bakbordet till plåten och mormor håller koll på gräddningen. Det är dessutom en oskriven lag att det bakas endast grisar (med russin till ögon), stjärnor, hjärtan och helt vanliga runda pepparkakor – inget annat kommer på tal.

I början av januari fyller Calles mormor 90 år. Det kan man knappt tro, för piggare blivande 90-åring får man leta efter. Förutom att vi fick med oss en stor hög med pepparkakor hem lyckades vi även tigga med oss receptet på pepparkakorna, så håll till godo – här kommer ett riktigt gammalt recept som är kungen av alla pepparkaksrecept i världen.

Mormors pepparkakor
ca 150 st

1,5 dl tjock grädde (vispgrädde antar jag?)
1,5 dl sirap
1 hg smör
250 g brun farin
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
0,5 tsk nejlikor
1 msk bikarbonat
600-650 g vetemjöl

Vispa grädden och blanda ner sirap, mjukt smör, farin och kryddor. Blanda massan väl och tillsätt mjölet blandat med bikarbonaten. Arbeta in mjölet på bakbordet. Minska gärna mjölmängden litet då degen blir avsevärt fastare under det dygn den bör stå innan utbakningen. Kavla degen tunt, tag ut med mått och grädda kakorna i god ugnsvärme, 225 grader, i ca 5-7 minuter. Låt svalna på galler.