Trots en mängd förslag från er blev mitt amuse bouche-bidrag en enkel (men ack så god) jordärtskockscrème från Mathias Dahlgrens kokbok Bon Lloc. Bra val, om jag får säga det själv. Till crèmen serverade jag en bit rumstempererad pata negra. (Crash course i pata negraism: spansk lufttorkad skinka där grisarna endast äter ekollon. Svindyr.) Jag åt min crème utan pata negra och det fungerade finfint det med.

6 amuse bouche-portioner (små, med andra ord)

125 g jordärtskockor
250 g mjölk
250 g grädde
salt, vitpeppar & citronsaft

Koka jordärtskockorna mjuka i mjölken. Mixa med grädde till en slät crème. Smaka av med salt, vitpeppar och citronjuice. Sila. Mixa med stavmixer tills crèmen är lite skummig. Servera crèmen ljummen i små koppar med en bit pata negra till de som så önskar. Ät direkt.